golonka po bawarsku wg. LIDL'a
golonka po bawarsku wg. LIDL'a
von Kattowitz von Kattowitz
1044
BLOG

Golonka po Bawarsku - mniam, mniam...

von Kattowitz von Kattowitz Rozmaitości Obserwuj notkę 16

GOLONKA PO BAWARSKU


 


Klasyczny przepis na golonkę w marynacie z ciemnego piwa. Z zapiekanymi ziemniakami i zasmażaną kapustą smakuje wybornie!

DO OBGOTOWANIA GOLONKI

  • 4 golonki wieprzowe po 300-400 g

  • 2 liście laurowe

  • 4-5 ziaren ziela angielskiego

  • 6 ziaren pieprzu czarnego

  • 1 kostka bulionu warzywnego lub suszu warzywnego

  • 4 łyżeczki soli

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka

  • 1 cebula

  • po kawałku pora i selera korzeniowego

MARYNATA

  • 350 ml ciemnego piwa

  • 4 ząbki czosnku, drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę

  • 1 łyżka majeranku

  • 1 łyżka kminku

  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku

  • 2 cebule pokrojone w półplasterki

 

PRZYGOTOWANIE

Umyte golonki wkładamy do sporego garnka, dodajemy przyprawy (bez warzyw), zalewamy wodą i gotujemy około 1,5 godziny. Po tym czasie dodajemy warzywa i gotujemy jeszcze około 45 minut. Ugotowaną golonkę ostudzamy. Wywar wykorzystujemy do dowolnej zupy.

Z podanych składników (oprócz cebuli) przygotowujemy marynatę. Skórkę na golonkach nacinamy w kratkę, golonki zalewamy marynatą, mięso dobrze nią nacieramy i odstawiamy na minimum 2 godziny. Golonki co jakiś czas obracamy w marynacie.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Golonki wyjmujemy z marynaty, układamy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym, obkładamy półplasterkami cebuli, polewamy marynatą i pieczemy około 40-45 minut.

JAK PODAWAĆ

Najlepiej smakuje podana z pieczonymi ziemniaczkami i zasmażaną kapustą.

My mieszkańcy śląska jako ukryta opcja niemiecka lubimy golonkę po bawarsku bo – no wiadomo opcja niemiecka.

 


 

 

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości